Ga je als kerk voor binnen of voor buiten?

OnderWeg jaargang 5 nummer 16

In dit nummer wordt nagedacht over de spanning die we als gemeente kunnen voelen rondom het delen van evangelie. We willen het evangelie wel handen en voeten naar buiten geven, maar zijn zo druk met interne zaken dat er amper ruimte en tijd voor buiten is. De vraag is: is dat erg? Moet je intern en extern tegen elkaar uitspelen? Is de wereld ingaan echt primair, of is onderling een barmhartige gemeenschap zijn even relevant? En hoe
kunnen we omgaan met het gevoel van onvermogen dat deze spanning op kan roepen?

Oeds Blok, pionier en docent pionierend leiderschap aan het Baptisten Seminarie, schrijft over het thema onder de titel ‘Ga de uitdaging maar aan’. De spanning tussen binnen en buiten in het functioneren als kerk is er en zal er altijd zijn. Hij pleit voor een houding van durven ‘leven in de vragen’ en wijst op Gods missie als bron van moed en nieuw Godsvertrouwen om te durven zoeken en te durven doen.

In het interview een gesprek met godsdienstsocioloog Rudolf Setz, die in 2005 met zijn vrouw Akke het initiatief nam om in Assen een christelijke gemeenschap te starten vanuit mensen die niet naar de kerk gaan: Assen Zoekt. Via de beweging Nederland Zoekt inspireert hij nieuwe christelijke gemeenschappen in heel Nederland.

In de reportage komen de drie initiatiefnemers aan het woord over drie kerkelijke projecten buiten de veilige kerkmuren en het praktisch omgaan met de eeuwige spanning tussen binnen en buiten.

In de Eyeopener schrijft Jan Mudde over wonderen in de Bijbel en wat wij daar nu nog aan hebben. En in Ontmoeting een gesprek met televisiedominee Arie van der Veer, die enkele jaren geleden een zoon verloor en recent opnieuw getroffen werd door een ernstige ziekte.
‘Ik snap er nog steeds niks van.’

Ga naar onderwegonline.nl/gratis voor een gratis en vrijblijvend proefabonnement.