Europese ontmoeting Taizé in digitale vormen

Europese ontmoeting Taizé

Dit jaar kun je de Europese Ontmoeting van 27 december tot 1 januari overal meemaken, waar je ook bent! Gedeelten van het programma worden vanuit Taizé en elders uitgezonden. Als de coronamaatregelen dit dan toelaten, kun je in kleinere of grotere groepjes bij elkaar komen zodat je samen de ontmoeting kunt bijwonen en je ervaring met anderen kunt delen.


Of het programma in Taizé door kan gaan is natuurlijk niet zeker, maar het on-line programma zal sowieso plaatsvinden. Het voorlopige programma is te vinden op de website van Taizé (een Nederlandse vertaling verschijnt binnenkort). De middag- en avondgebeden zullen online worden uitgezonden. In een later stadium zullen we ook wat suggesties publiceren voor degenen die bij elkaar willen en kunnen komen voor het morgengebed: bijvoorbeeld met een paar vrienden thuis of met een groepje samen in de kerk. Er zullen online video’s zijn met elke dag een inleiding. Deze kun je dan kijken op het moment dat het jou uitkomt. Ook zullen er vragen beschikbaar zijn, die je kunnen helpen in de gespreksgroepjes. Daarnaast kun je workshops over bepaalde thema’s volgen, die vanuit Taizé worden uitgezonden. Op deze manier kun je het volledige programma vanuit huis volgen: net alsof je naar een Europese Ontmoeting was gegaan.

Laat het ons alsjeblieft weten via dit formulier als je van plan bent om samen met anderen aan dit programma deel te nemen. Er wordt dan in de komende weken contact met je opgenomen door vrijwilligers uit Taizé om samen het programma zo goed mogelijk voor te bereiden. Als je iets plant in jouw kerkgemeenschap of een andere plek waar ook andere mensen verwelkomd kunnen worden, kunnen we die informatie op onze website zetten. Laat het ons weten – zelfs als je alleen maar met een paar vrienden bij elkaar wilt komen: die informatie kan een aanmoediging betekenen voor anderen om ook iets op te starten. Volg de link naar het formulier onder de bulletpoint in het eerste punt van de Taizé-pagina als je met meerdere mensen tegelijk deelneemt aan het programma vanuit huis.

Op dezelfde pagina (punt 2) zie je dat voor 18-30-jarigen ook de mogelijkheid bestaat om zich als individu aan te melden en deel te nemen aan online gespreksgroepjes. Deze groepjes zullen van 28/12 tot 31/12 vier keer bij elkaar komen, iedere dag op een vast moment. Als je hiervoor kiest, betekent dit dat je iedere dag een bepaalde tijd vrij houdt voor de ontmoeting: net alsof je naar een ontmoeting in een ander land was gegaan. Als je deze tijd niet hebt, bijvoorbeeld door je werk of gezinssituatie, kun je aan andere delen van het programma deelnemen zonder dat je je hoeft aan te melden voor een gespreksgroepje.

Als dit mogelijk is zal uit ieder land een vooraf vastgesteld aantal jongeren van 18 tot 30 jaar in Taizé zelf aan de ontmoeting kunnen deelnemen. Je kunt je aanmelden via het gewone aanmeldingsformulier en we zullen het je laten weten als we je in Taizé kunnen ontvangen. Dit hangt af van het aantal aanmeldingen dat we al hebben ontvangen en van het feit hoe de coronacrisis zich ontwikkelt. Als dit mogelijk is, zullen na de ontmoeting broeders mee terugreizen met groepen om deel te nemen in gebeden in verschillende landen.

3 januari Taizé gebed in Amsterdam

In Nederland zal er een gebedsdienst worden gehouden in een kerk in Amsterdam op zondag 3 januari om 13 uur. Twee broeders uit Taizé proberen daarbij aanwezig te zijn. Zeer waarschijnlijk zal het aantal deelnemers beperkt zijn. Daarom wordt deze dienst online uitgezonden.

Wat bijzonder is dit jaar, is dat het precies 10 jaar geleden is, dat we met 20.000 jongeren uit heel Europa te gast waren in Rotterdam en omgeving voor de Europese Ontmoeting. In Taizé hebben we nog steeds zeer goede herinneringen aan de warme gastvrijheid die geboden werd. Alle deelnemers werden in gezinnen ondergebracht.

We kijken ernaar uit om deze dagen van de Europese Ontmoeting samen met jullie door te brengen, waar je ook bent. En we horen met name graag van je of je van plan bent om het programma samen met anderen vanuit huis te volgen. In dat geval zien we ernaar uit om vanaf dit moment contact met je te houden. We zouden het fijn vinden als je ook anderen laat weten over dit initiatief, bijvoorbeeld via social media!

Een video-uitnodiging voor de ontmoeting is te vinden op youtube.

Taizé op TV: “Nederland zingt dichtbij”

Verder is er in de zomer is er een televisieteam geweest uit Nederland om opnames te maken in Taizé van zes liederen die ook op de CD (en USB stick) “Adem in ons” voorkomen (te bestellen in de webshop. Er was een gelegenheidskoor uit Nederland en enkele instrumentalisten van onder andere het Nederlands Philharmonisch Orkest. Ook broeders van Taizé hebben meegezongen in het koor en/of solo gezongen. De EO heeft er twee uitzendingen van gemaakt in het kader van het programma “Nederland Zingt Dichtbij”. Deze worden op 15 en 22 november ‘s morgens om 11 uur op NPO 2 uitgezonden.

Taizé avondgebed op Youtube

In Frankrijk zitten we weer in een lockdown. Dit betekent dat we niemand kunnen ontvangen in Taizé. Om toch verbonden te blijven zenden we, zoals in het voorjaar, de avondgebeden uit. Dit keer via Youtube.

Met een heel hartelijke groet uit Taizé,
De Broeders Jasper en Sebastiaan.