Plastic verpakkingen

Moedeloos word ik er af en toe van. Plastic! Probeer maar eens boodschappen te doen zonder plastic verpakkingen… Als je er eens goed bij stil staat is het echt moeilijk om plastic te vermijden. Brood zit in plastic zakken, groente zit in plastic folie of plastic verpakkingen, sappen en frisdranken zitten doorgaans in plastic flessen, koek, snoep, zoutjes, ach… hou maar op. Bijna wanhopig voel ik me als ik op de biologische afdeling de paprika’s, komkommers, kooltjes, enzovoorts per stuk in plastic verpakt zie liggen. Er is me uitgelegd dat dat is om het biologische karakter (een stempel, een keurmerk) te kunnen waarborgen, dan moet er plastic omheen zitten want dáár kan tenminste een sticker op zodat je weet dat het goedgekeurde biologische voedingsmiddelen zijn. Maar het voelt zó fout…

Ik deed navraag bij onze plaatselijke supermarkt of het mogelijk zou zijn om ons brood voortaan in een hergebruikte zak te kunnen doen, of in een stoffen zak. Maar dit was logistiek niet mogelijk volgens de winkelier, die me overigens wel zeer vriendelijk te woord stond. Ze snijden het brood ’s ochtends in de winkel en verpakken het vervolgens. Dan zouden ze onze zak van tevoren apart ontvangen moeten hebben, èn er zeker van zijn dat wij het brood dan diezelfde dag ook komen kopen, terwijl zij het voor ons apart leggen. Te ingewikkeld. Niet handig.

Wat is dan wel mogelijk? Voor iedereen zal het weer anders zijn, maar ik zou zeggen: begin klein en zie wat je op kleine schaal kunt aanpassen en verbeteren in het verminderen van je eigen afvalberg.
Zelf zijn we eens gaan kijken naar al het afval wat we zoal produceren in de twee weken dat de (in onze gemeente) grijze container geleegd wordt. Veel van het restafval bestaat uit verpakkingen, lege zakjes, lege pakken, enzovoorts. Dat moest toch minder kunnen? Voor ons gevoel deden we al veel aan hergebruik en aan het terugdringen van het gebruik van plastic en verpakkingen. Toch hebben we het afgelopen jaar nog wat ‘winst’ kunnen halen. Ik noem enkele aanpassingen:

  • We sparen alle groente- en fruitzakjes op en gebruiken die als pedaalemmerzakjes, die we ook weer hergebruiken. Ook de zakjes die vrijwel ongebruikt zijn (de appels gaan meteen de fruitschaal op, hoppa, weer een zakje over) gaan weer terug in het boodschappenkrat en kunnen de volgende keer weer worden gebruikt. En ik heb altijd een netje in mijn boodschappentas, daar kan ook fruit in, zodat er weer een plastic zakje wordt uitgespaard.
  • We zijn gaan nadenken over welke verpakkingen we kunnen vermijden. Dit heeft er toe geleid, dat we tegenwoordig geen voorverpakte koeken meer kopen. Maar wel cake! Die ene cake heeft beduidend veel minder plastic afval dan drie of vier pakken met koeken erin. Zelf bakken is nog beter, denk ik.
  • Onze dorpssuper verkoopt suiker in papieren zakken. Dus kiezen we daarvoor, in plaats van de plastic zakken van de grotere supermarkt verderop. Wat in glas gekocht kan worden, kopen we in glas.
  • Frisdranken kopen we bijna niet meer, we kiezen meestal voor thee, koffie, kruidenbouillon, aanmaaklimonade. Water komt immers zó uit de kraan, vraagt dus niet om een verpakking, en: heeft geen vervoerskosten.
  • We kiezen vaker voor grootverpakkingen. De hoeveelheid verpakking is bij 200 of 400 gram ongeveer hetzelfde. Als het om de houdbaarheidsdatum kan, dan dus die 400 gram.

 
En zo zijn er nog veel meer dingen die we kunnen gaan doen. Koffiebeker mee naar je werk, je lunch niet in een zakje maar in een broodtrommel, altijd een reserve tasje opgevouwen bij de hand hebben, enzovoorts.
Het terugdringen van het gebruik van plastic is een goed streven, maar het wordt ons als consument niet gemakkelijk gemaakt. Elkaar op bruikbare ideeën brengen is in elk geval een stapje op de goede weg. Door bovenstaande veranderingen door te voeren is onze container in elk geval een stuk minder vol. Dat werkt motiverend!

Wie meer over dit onderwerp wil lezen, verwijs ik naar de blogs die Hannah Zandbergen hierover schreef: https://sestra.nl/category/levensstijl/ (naar onderen scrollen; ze staan in omgekeerde volgorde)

GK