Spijkerbroek? Natuurlijk!

Of toch niet?

Wie heeft niet minstens één spijkerbroek in zijn of haar kledingkast hangen of liggen? Iedereen toch, want een spijkerbroek is onmisbaar. In Nederland worden jaarlijks meer dan 15 miljoen exemplaren verkocht. De spijkerbroekenrage duurt al tientallen jaren en is over komen waaien uit Amerika waar in de tweede helft van de 19e eeuw de eerste spijkerbroek het licht zag. Waar de spijkerbroek in het begin vooral gekocht werd door harde werkers, vond in de jaren twintig en dertig een verschuiving van werkbroek naar alledaagse broek plaats. Dit kwam voornamelijk door de filmindustrie, waarin cowboys in spijkerbroeken op het beeldscherm verschenen. Met name de jongere bioscoopbezoekers wilde er net zo stoer uitzien als de cowboys. In Europa kwam de spijkerbroekentrend pas wat later, na de Tweede Wereldoorlog, op gang. Tijdens de oorlog waren er namelijk tienduizenden Amerikaanse soldaten in Europa en zij droegen allemaal de sterke spijkerbroeken. Toen de oorlog was afgelopen en de soldaten naar huis gingen, lieten zij de spijkerbroeken achter. De Europeanen zagen Amerika als het grote voorbeeld (zij hadden hen immers bevrijd) en wilden, net als de Amerikanen, ook spijkerbroeken dragen. De spijkerbroek drong pas echt door in de jaren 60. Met name de hippies droegen de spijkerbroeken als een vorm van protest. Zij versierden de broeken met geborduurde bloemetjes, kralen en andere decoraties. Inmiddels bestaat de spijkerbroek meer dan 150 jaar en is het nog steeds één van de populairste kledingstukken ter wereld. En wat is hier mis mee, zou je zeggen.
Nou, na het lezen van onderstaande ga je hier misschien anders over denken.

De milieu impact van een spijkerbroek

Water

 • Er is maar liefst 2500 liter water per spijkerbroek nodig om de benodigde katoenplanten te laten groeien terwijl katoen meestal in gebieden groeit waar het water schaars is.
 • Gemiddeld is op jaarbasis 860 liter water nodig om de spijkerbroek te wassen.
 • In de levensloop van één spijkerbroek kan dus tot 10.000 liter verborgen zitten, daarvan kun je 200 dagen douchen als je 6 minuten per dag doucht.

 
Uitstoot broeikasgassen

 • De impact van wassen en drogen van één spijkerbroek is gemiddeld ongeveer 12,5 kg CO2. Hier zijn twee bomen voor nodig die in een jaar tijd deze uitstoot kunnen opnemen.
 • Er komt 32 kg CO2 vrij bij het maken van één spijkerbroek, evenveel als 150 kilometer autorijden.
 • De spijkerbroeken worden meestal vervoerd via vrachtschepen die ook erg veel broeikasgassen uitstoten. Er varen maar liefst 50.000 vrachtschepen over de wereld waarvan de 16 grootste evenveel zwavel uitstoten als alle auto’s in de wereld bij elkaar.

 
Veel landbouwgrond nodig

 • Er is 10 m2 landbouwgrond nodig om de katoen voor één spijkerbroek op te verbouwen.
 • Voor alle spijkerbroeken is in totaal een gebied met landbouwgrond nodig dat 10 keer zo groot is als Nederland.

 
Chemicaliën

       • Bij het wassen komen plastic microvezels vrij en de spijkerbroek draagt dus bij aan het ontstaan van plastic soep.
       • De kunstmest die gebruikt wordt bij het verbouwen van katoen geeft stikstof en fosfaten op in de natuur met alle (beroerde) gevolgen van dien.

 
 
Tenslotte is de spijkerbroek veel te goedkoop. Dat wordt veroorzaakt door de lage productiekosten.
Er is berekend dat de inkoopprijs – de prijs die de winkelier betaalt – eigenlijk meer dan 30 euro hoger zou moeten zijn. Naast de milieukosten (vooral water en kunstmest) van ruim 8 euro zijn er de sociale kosten: boeren en arbeiders in de katoenteelt krijgen veel te weinig betaald. Ook komt kinderarbeid en slavernij bij deze teelt voor. Maar vooral in de productie van het denimtextiel zitten de te lage kosten. Honderdduizenden mensen, vaak jonge vrouwen, werken lange dagen tegen een veel te laag loon. Dit draagt voor meer dan 20 euro bij aan de te lage inkoopprijs en dus ook aan de prijs voor ons, de consumenten.

Wat nu? Wat kun je doen? Enkele tips:

 • Wil je een nieuwe spijkerbroek kopen? Denk eerst eens aan een tweedehands.
 • Koop een spijkerbroek van gerecycled katoen.
 • Beloon bedrijven die het goed proberen te doen (vaak start-ups)
 • Was je spijkerbroek minder vaak, was op lage temperatuur en wees zuinig met wasmiddel.
 • Is een spijkerbroek nog niet versleten maar je draagt hem niet meer? Geef hem een tweede leven en lever hem in bij de kledingbak of kringloopwinkel.
 • Organiseer een kledingruil op school, bij de kerk of op je werk.
 • Is de broek versleten: laat hem recyclen. Er zijn kledingzaken die oude kleding hiervoor inzamelen en ook veel gemeenten hebben hiervoor inzamelbakken.

 
HP