Tijd voor vliegschaamte bij Floortje en de NPO

(overgenomen uit het ND 25-02-2019)

Al dat gevlieg van Floortje Dessing naar de uithoeken van de wereld is verre van duurzaam.

Echt ongerepte plekjes op de aardbol zullen er weinig meer zijn. Maar de allerlaatste krijgen vanaf volgende week weer bezoek van Floortje Dessing, die op de NPO – ze is een kijkcijferkanon – nu al schaamteloos reclame maakt voor haar reisjes naar de uithoeken van de wereld.

De paradox is dat ze mensen bezoekt die zeggen bewust te hebben gekozen voor isolement en anonimiteit, maar toch de rode loper uitrollen voor een tv-ploeg. Uiteindelijk schuilt in al die kluizenaars een Emile Ratelband met de behoefte continu in de aandacht te staan. Voor het oog van Dessing pronken ze uitvoerig met hun primitieve levensstijl – geen televisie, smartphone en sociale media –, hun eenheid met de natuur en hun rustieke familieleven, waarbij ze zelf het onderwijs verzorgen. Vaak staat er wel een SUV voor de deur en moet er een helikopter komen als er iets misgaat met de gezondheid.

Het gevaar is dat in het voetspoor van Dessing velen de eilandjes in de Bering Zee of Stille Zuidzee willen bezoeken. Wie het thuis helemaal voor elkaar heeft – zo zit de menselijke psyche in elkaar – voelt de behoefte naar een plek te gaan waar het aan alles ontbreekt. Bij thuiskomst wordt dat weer geëtaleerd met foto en film.

Eigenlijk zou daar in het kader van de duurzaamheid een keer een stokje voor moeten worden gestoken. Het is nu 108 jaar geleden dat de eerste mens de Zuidpool bereikte (Roald Amundsen) en 55 jaar geleden dat de eerste Nederlander (Gerard Brummer) er was. Sinds die tijd is een onafzienbare rij van avonturiers naar die pool gereisd om een record – oudste man, kleinste Liechtensteiner, eerste achteruitlopend – te vestigen.

trumpiaanse muur

Het zou goed zijn de Zuidpool en de koningspinguïns met rust te laten (aan David Attenborough valt niets toe te voegen) en om het continent een trumpiaanse muur te zetten.

Ook de toppen van de Mount Everest en K2 – al een generatie geleden bedwongen – zouden een no-goarea moeten worden. Uiteraard moet de Nepalese toeristenindustrie hiervoor worden gecompenseerd, na aftrek van de kosten van het reddingswerk. In deze tijd van duurzaamheid zou Floortje Dessing mensen op dagenlang reizen van de bewoonde wereld niet langer de geheimen van hun grote geluk mogen ontfutselen. Zo wordt voorkomen dat de toeristenhordes die met rolkoffers nu de binnensteden terroriseren, straks ook op het noordpuntje van Siberië staan.

Dessing heeft met haar reisprogramma alle prijzen gewonnen, waaronder een heuse ring. Inmiddels is ze de Nederlander – tenminste onder de mensen zonder kinderen – met de grootste ecologische voetafdruk. Dat mag in het Guinness Book of Records. Het zou goed zijn als dat record nooit meer wordt verbroken.