drink duurzaam, drink kraanwater

IJsfabrikanten, bierbrouwers en handelaren in fris of sapjes; ze profiteren allemaal van het warme weer. Maar ho! Hoe verantwoord is dat eigenlijk? Milieu Centraal zocht het uit. Want dranken zijn goed voor bijna een kwart van de klimaatbelasting van onze voeding.

“Er valt klimaatwinst te boeken met een verantwoorde keuze”, aldus Kirsten Palland van Milieu Centraal. En niet zo’n beetje ook: als iedere Nederlander een jaar lang wekelijks twee glazen fris inruilt voor kraanwater, wordt net zoveel CO2-uitstoot bespaard als een nieuw bos met een omvang van vijfduizend voetbalvelden (!) in een jaar kan opnemen, berekende Milieu Centraal.

Wat we dan wel moeten drinken? Kraanwater. Dat is volgens Milieu Centraal de meest verantwoorde dorstlesser. Let wel: honderd keer klimaatvriendelijker dan flessenwater, waarvoor veel transport en plastic nodig is.

De klimaatbelasting van het onverminderd populaire kopje koffie hangt af van wat je erin doet. Een klimaatbewuste koffiedrinker kiest voor zwart. De impact van bijvoorbeeld cappuccino is al snel vier keer groter door de melk. Die komt immers van koeien, erkende bronnen van broeikasgassen, die bovendien vaak voer van ver krijgen.

Bij frisdrank, wijn of sap is het vooral de verpakking die zorgt voor een relatief slechte klimaatscore. En de teelt van de nodige grondstoffen: druiven of zuidvruchten. Wie toch zwicht voor bier, kan beter een pilsje dan een speciaal biertje nemen. Voor zo’n hip biertje is veel meer mout nodig.

Eén tip nog: vind je kraanwater saai? Doe er dan een schijfje komkommer, wat munt of citroen bij, adviseert Milieu Centraal. Welke klimaatimpact dát weer heeft, blijft echter gissen.

(ontleend aan dagblad Trouw, 24 juli 2019)