Een manier om te ‘ontspullen’

Iedereen weet zo langzamerhand wel dat het slecht voor het milieu is dat we (veel) te veel spullen kopen. En dat we moeten ontspullen, dingen weg doen en elders een tweede leven geven. Dat dit gemakkelijker gezegd is dan gedaan zullen de meesten van ons ook wel herkennen.

In de EO-gids las ik een alleraardigst stukje over Frans Korpershoek, zanger van de band Sela, die op een heel speciale manier aan het ontspullen is geweest. Hij riep, samen met zijn vrouw, de ‘7 x 5’ uitdaging in het leven: zeven dagen lang vijf dingen weg doen. Ik las:

“De uitdaging waarbij we gingen ontspullen gaf ons een hele nieuwe kijk op spullen én ruimte,” vertelt Frans. “We dachten vooraf dat het met de dag moeilijker zou worden. Alles wat je namelijk de eerste dag voor je gevoel nog niet weg kunt doen, is misschien op de zesde dag alsnog aan de beurt. De eerste dagen leken ons het makkelijkst omdat we zoveel spullen hebben. Interessant genoeg waren echter dag zes en zeven juist gemakkelijker, omdat je door de dagen heen begint te ervaren hoe fijn het loslaten van dingen is. En hoeveel ruimte het geeft in je huis én in je hoofd”.

Voor Frans en zijn vrouw heeft deze uitdaging veel met het geloof te maken. Ze vinden dat het op de juiste manier omgaan met je geld en bezittingen alles te maken heeft met goed rentmeesterschap.

Wat mij aanspreekt is de korte en dus zeer overzichtelijke periode, en de concrete actie om te ontspullen met het kennelijke gevolg dat dit langdurig doorwerkt.
Een goede tip voor mij en misschien ook wel voor jou?

HP